Ισχιαλγία: Δείτε σε εικόνες τις ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν

Ισχιαλγία: Δείτε σε εικόνες τις ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν

Η ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο που “εκτείνεται” κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο διακλαδίζεται από χαμηλά στην πλάτη σας και περνάει μέσα από τους γοφούς και τους γλουτούς σας φτάνοντας μέχρι το κάτω μέρος σε κάθε πόδι. Συνήθως, η ισχιαλγία επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματός σας.
Η ισχιαλγία συμβαίνει πιο συχνά όταν εξαιτίας μιας κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ή μιας μετακίνησης των οστών στη σπονδυλική στήλη συμπιέζεται τμήμα του νεύρου. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, πόνο και συχνά μούδιασμα στο προσβεβλημένο πόδι.

Παρόλο που ο πόνος που σχετίζεται με την ισχιαλγία μπορεί να είναι έντονος, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί με εντατική θεραπεία σε λίγες εβδομάδες. Οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν σοβαρή ισχιαλγία μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας μπορεί να βοηθηθούν από κάποια χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσουν την πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Σε κάθε περίπτωση, το παρακάτω σε ασκήσεων που μπορεί να γίνει στο σπίτι, ενδείκνυται για τα άτομα που υποφέρουν από ισχιαλγία:

Άσκηση 1
Λυγίστε το ένα γόνατο προς το στήθος σας και πιάστε το γόνατό σας και με τα δύο χέρια. Αυξήστε αργά την τάση, για όσο αισθάνεστε ότι δεν πιέζεστε πολύ. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα με βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε τρεις φορές, εναλλάσσοντας τα δύο πόδια.

Λυγίστε το ένα γόνατο προς το στήθος σας και πιάστε το γόνατό σας και με τα δύο χέρια. Αυξήστε αργά την τάση, για όσο αισθάνεστε ότι δεν πιέζεστε πολύ. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα με βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε τρεις φορές, εναλλάσσοντας τα δύο πόδια

Άσκηση 2
Λυγίστε το ένα γόνατο προς το στήθος σας και πιάστε τους οπίσθιους μηριαίους σας και με τα δύο χέρια κάτω από το γόνατο. Αργά τεντώστε το γόνατο, ενώ φέρνεται το πόδι σας προς το μέρος σας. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Λυγίστε το γόνατο και επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές, εναλλάσσοντας τα δύο πόδια.

Λυγίστε το ένα γόνατο προς το στήθος σας και πιάστε τους οπίσθιους μηριαίους σας και με τα δύο χέρια κάτω από το γόνατο. Αργά τεντώστε το γόνατο, ενώ φέρνεται το πόδι σας προς το μέρος σας. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Λυγίστε το γόνατο και επιστρέψτε στην αρχική θέση

Άσκηση 3
Κρατώντας το λαιμό σας ίσιο, λυγίστε την πλάτη σας προς τα επάνω πιέζοντας προς τα κάτω τα χέρια σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα απαλό τέντωμα των μυών του στομάχου. Αναπνεύστε και μείνετε σε αυτή τη στάση για 5-10 δευτερόλεπτα, προτού επιστρέψετε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε 8 έως 10 φορές.

Κρατώντας το λαιμό σας ίσιο, λυγίστε την πλάτη σας προς τα επάνω πιέζοντας προς τα κάτω τα χέρια σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα απαλό τέντωμα των μυών του στομάχου. Αναπνεύστε και μείνετε σε αυτή τη στάση για 5-10 δευτερόλεπτα, προτού επιστρέψετε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε 8 έως 10 φορές

Άσκηση 4
Κλίνει προς τα εμπρός κρατώντας ίσια την πλάτη σας. Κρατήστε για 20-30 δευτερόλεπτα ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές με κάθε πόδι.

Κλίνει προς τα εμπρός κρατώντας ίσια την πλάτη σας. Κρατήστε για 20-30 δευτερόλεπτα ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές με κάθε πόδι

Άσκηση 5
Πιάστε τον αριστερό σας μηρό και τραβήξτε το προς το μέρος σας. Κρατήστε την σπονδυλική σας στήλη πλήρως εφαπτόμενη στο πάτωμα τους χώρους και τους γοφούς σας ίσιους. Θα πρέπει να αισθανθείτε τέντωμα στον δεξιό γλουτό. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα, ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές.

Πιάστε τον αριστερό σας μηρό και τραβήξτε το προς το μέρος σας. Κρατήστε την σπονδυλική σας στήλη πλήρως εφαπτόμενη στο πάτωμα τους χώρους και τους γοφούς σας ίσιους. Θα πρέπει να αισθανθείτε τέντωμα στον δεξιό γλουτό. Μείνετε εκεί για 20-30 δευτερόλεπτα, ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές. Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές

ΠΗΓΗ