ΟΡΓΑΝΑ PILATES

Το Reformer, ένα από τα βασικά όργανα στην μέθοδο Pilates, είναι ένα ξύλινο πολυόργανο που μπορείτε να εκτελείτε ασκήσεις για όλο το σώμα,  τα πόδια, τον κορμό, τα χέρια. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αποτελούμενο από ελατήρια και τροχαλίες, παρέχει υποστήριξη στο σώμα για να βοηθήσει στην ενίσχυση, την επιμήκυνση και τη άσκηση ελέγχου, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισορροπημένο μυϊκό σύστημα.

 

Τα Boxes χρησιμοποιούνται μαζί με το Reformer. Είναι ένα κάθισμα το οποίο προσφέρει μια ολόκληρη ομάδα ασκησιολόγιου που επικεντρώνεται σε ασκήσεις κοιλιακών, ασκήσεις χεριών και ενδυνάμωσης του κορμού.

 

Το Jumpboard είναι μια προσθήκη στο Reformer που εφευρέθηκε από την Romana Kryzanowska, την προστατευόμενη του Joseph Pilates. Η Romana πρόσθεσε το Jumpboard ως ένα εργαλείο για να βοηθήσει στην σωστή σύνδεση με το Powerhouse την μέσω του άλματος.

Η Cadillac είναι το μεγαλύτερο και ίσως το πιο πολυτελές όργανο της μεθόδου. Είναι ένα όργανο που αποτελείται από ξύλινο πλαίσιο, καλυμμένο με στρώμα. Έχει οριζόντιους και κάθετους στύλους που πλαισιώνουν την κάσα και σε διαφορετικά σημεία υπάρχουν ενσωματωμένα τα εξαρτήματα του οργάνου (push through bar, breathing bar, trapeze bar), όπου κάθε ένα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ασκήσεις. Με την push-through- bar για την ενδυνάμωση της πλάτης και την καλύτερη στάση των ώμων. Το καλύτερο όργανο ενδυνάμωσης της πλάτης με ασφάλεια ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στον αυχένα. Η χρήση της roll down bar βοηθάει το ασκησιολόγιο του mat να γίνεται πιο ενδιαφέρον και απαιτητικό στην τεχνική. Στην trapeze bar θα εξασκήσετε την ισορροπία σας και την ελαστικότητα. Ενώ η χρήση των ελατηρίων στα πόδια, θα σας δώσει την πολυτέλεια της άσκησης αλλά και της αποφόρτισης από την κούραση όλης της ημέρα που νιώθετε στην μέση και τα πόδια.

 

Το Tower στο ένα άκρο έχει τα ελατήρια, την Breathing Bar και την Push-Throught- Bar και στο άλλο έχει ένα ιμάντα για τα πόδια. Τα ελατήρια και οι ιμάντες χρησιμοποιούνται για να ανοίξει το στήθος και οι ώμοι, ενώ ο ιμάντας βοηθά κατά τη διάρκεια roll up ασκήσεων, καθώς παρέχει αντίσταση και σταθερότητα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Η High chair/ Wunda* chair είναι ένα μικρό και κομψό όργανο που θυμίζει καρέκλα και δουλεύει με ποικίλους τρόπους όλο το σώμα.  Με το ασκησιολόγιο που προσφέρει  γυμνάζει τις μυϊκές ομάδες των κοιλιακών και των ραχιαίων δίνοντας στήριξη στον κορμό και βοηθώντας στην ευθυτενή του στάση. Γυμνάζετε τα χέρια και την πλάτη σας είτε ξαπλωμένοι- ανάσκελα & μπρούμυτα – είτε όρθιοι ή εξολοκλήρου επάνω στο κάθισμα.

Η χρήση των αποσπώμενων λαβών γυμνάζει τα χέρια και την ισορροπία. (* wunder Γερμανικά, σημ. θαύμα)

 

Το Ladder barrel συνδυάζει την σκάλα με την επιφάνεια του βαρελιού για τέντωμα,  ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης και ασκήσεις ευλυγισίας. Έχει ως στόχο να διορθώσει τις ανισορροπίες που συμβαίνουν στο σώμα λόγω της βαρύτητας και της κακής στάσης του σώματος.

 

Το Magic Circle είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ιδιοφυΐας του Joe Pilates. Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το Powerhouse, τα χέρια, τα πόδια και τους γλουτούς. Φημολογείται ότι ο Joe χρησιμοποίησε το στεφάνι από μια μπύρα βαρέλι για να κατασκευάσει το πρώτο του Magic Circle. Η μαγεία του κύκλου είναι ότι δημιουργεί περισσότερη σταθερότητα στο σώμα μέσω της ενεργοποίησης του Powerhouse.

Το Foot Corrector κάνει ακριβώς ό, τι λέει το όνομά του, διορθώνει τα πόδια σας. Έχει δύο μικρά βαριά ελατήρια που συνδέονται με ένα πιάτο, όπως πολύ αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε το πόδι σας για ένα νέο ζευγάρι παπούτσια με μια κυρτή πλάκα στην κορυφή που πιέζετε προς τα κάτω. Με μια σειρά από διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, το πόδι δυναμώνει και γίνεται πιο ευέλικτο με βελτιωμένη ιδιοδεκτικότητας.

 

Το Toe Corrector έχει σχεδιαστεί για να επαναφέρει τη λειτουργικότητά στα δάχτυλα των ποδιών και ειδικότερα να βοηθήσει στην πρόληψη ή ανακούφιση του πόνου από κάλους. Αρχικά περνάτε  το δάχτυλο του ποδιού μέσα από το λουρί και στη συνέχεια, τραβάτε έτσι ώστε να τεντώσει ένα μικρό ελατήριο. Η δράση αυτή ενισχύει τα τους μυς που υποστηρίζουν ολόκληρο το πόδι και τεντώνει τους αντίθετους μυς.

 

Το Ped- a– Pul είναι ένας ψηλός στύλο που καταλήγει σε ένα Τ στην κορυφή από την οποία ι κρέμονται δυο ελατήρια. Ο στύλος βρίσκεται σε μια μικρή ξύλινη επιφάνεια στην οποία ανεβαίνετε την ώρα που γυμνάζεστε και τραβάτε τα ελατήρια με τα χέρια. Η ευθεία του στύλου αντιπροσωπεύει τη σπονδυλική στήλη σας. Ευθυγραμμίζοντας, λοιπόν, το σώμα σας, παράλληλα με τον στύλο στοχεύετέ να μακρύνετε και να δουλέψετε με έλεγχο τα ελατήρια.