24 Oct Posture perfect
Η σωστή στάση του σώματος είναι σημαντική, όχι μόνο για το πώς φαινόμαστε ή για την αυτοπεποίθησής μας – αλλά μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές!
Οι μαμάδες μας πάντα μας παραπονιόντουσαν για την στάση του σώματος μας: «Στάσου όρθιος!», «Μην καμπουριάζεις!»! Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει αυτές τις διαταγές-συμβουλές. Οι μητέρες μας φαίνεται να γνώριζαν ενστικτωδώς, κάτι παραπάνω. Τα οφέλη μιας καλής στάσης σώματος μπορούν να μας επηρεάσουν με αμέτρητους τρόπους… Από το να φαινόμαστε ομορφότεροι και να αισθανόμαστε καλύτερα το σώμα μας, μέχρι να ξανανακαλύψουμε τη χαμένη μας ενεργητικότητα. Οι συνέπειες, επομένως, μιας όχι τόσο καλής στάσης σώματος να είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμες από ότι νομίζουμε.
Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ…
Η στάση είναι η θέση του σώματός μας σε σχέση με την βαρύτητα, καθώς στεκόμαστε, καθόμαστε, ή είμαστε ξαπλωμένοι. Ως ευθυγράμμιση αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίον τα κόκαλά μας συνδέονται το ένα με το άλλο, και μια καλή ευθυγράμμιση βοηθάει στην σωστή στάση σώματος. Φυσικά, για να την πετύχουμε, χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας στο να στέκεται , να περπατάει, να κάθεται και να ξαπλώνει σε στάσεις όπου οι υποστηρικτικοί μύες και σύνδεσμοι επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ:
• Μας βοηθάει να κινούμαστε με ευκολία, να εξοικονόμηση δυνάμεων και αποτελεσματικότητα
• Μειώνει τη φθορά συνδέσμων μας
• Μειώνει την ένταση στους συνδέσμους που κρατούν τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης μαζί
• Προλαμβάνει την κούραση
• Προλαμβάνει τραβήγματα ή την κατάχρηση κάποιων μυών και αρθρώσεων
• Προλαμβάνει πόνους στη μέση
• Βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
• Καλύτερη εμφάνιση
• Προωθεί ή ακόμα και προκαλεί αυτοπεποίθηση!
Aν η καλή στάση σώματος είναι τόσο ευνοϊκή για την υγεία μας, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να την συνηθίσουμε και εν τέλει να την κρατήσουμε;
Δυστυχώς, το σημερινό lifestyle μας ωθεί σε όλο και λιγότερη φυσική άσκηση. Κατά κανόνα, δουλεύουμε περισσότερες ώρες ή έχουμε περισσότερες από μία δουλειές, στις οποίες συνήθως είμαστε καθισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πρέπει να βρισκόμαστε σε άβολες θέσεις (π.χ. πολλές ώρες όρθιοι). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην εξισορροπούνται οι ώρες που γυμναζόμαστε με τις ώρες που περνάμε καθιστοί στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο, κι έτσι τείνουμε στην πρόσληψη βάρους. Η ελάχιστη ή και καθόλου άσκηση σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος, προκαλεί αλλαγές στον τρόπο όπου τα κόκαλα και οι μύες συγκρατούν τον σκελετό μας, καθώς επίσης αυξάνει την πιθανότητα για ασθένειες, όπως επίσης και για πιασίματα, πόνους και μελλοντικούς τραυματισμούς.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΘΙΣΤΟΙ
Καθώς περνάμε την περισσότερη ώρα της μέρας καθιστοί, είναι σημαντικό να βρούμε μια «ουδέτερη» στάση του σώματος, για να ξεκινήσουμε να μην επιβαρύνουμε το σώμα μας. Ποια είναι ωστόσο, μια καλή στάση σώματος; Για να τη βρούμε, ας ξεκινήσουμε με την λανθασμένη, στην οποία τείνει συνήθως να πέφτει το σώμα μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
• Οι αστράγαλοι είναι σταυρωμένοι και τα πέλματά μας τραβηγμένα κάτω από τα γόνατα-αυτό μεταθέτει ένταση στους άνω μηρούς μας και στα γόνατα, καθώς επίσης μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στο πάνω μέρος των άκρων μας.
• Ο κορμός έχει καμπουριάσει και το κεφάλι σκύβει μπροστά από το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη – αυτό επιβαρύνει έντονα και τον λαιμό και χαμηλά την πλάτη, καθώς η σπονδυλική στήλη δεν έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να απορροφά και να διαχέει το βάρος του κορμού.
• Οι κοιλιακοί είναι χαλαροί και δεν υποστηρίζουν την μέση, ούτε βοηθούν να αποφορτιστεί η σπονδυλική στήλη.
• Εν τέλει, αυτή η στάση θα σας κουράσει μετά από κάποιες ώρες, πέρα από το ότι δεν είναι κι η καλύτερη εφικτή εικόνα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε την πιο οφέλιμη στάση, όσο βρισκόμαστε καθιστοί;
Ξεκινήστε βρίσκοντας μια πιο όρθια, ουδέτερη στάση. Προσαρμόστε το κάθισμά σας ώστε όταν κάθεστε τα γόνατα να βρίσκονται ελάχιστά πιο κάτω από τους μηρούς και να μπορείτε να τοποθετήσετε τα πέλματά σας ίσια κάτω από τα γόνατα.
Τεντωθείτε μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας (να θυμάστε, υπάρχει ένα νοητό νήμα στην κορυφή του κεφαλιού σας που σας τραβάει ψηλά) τοποθετείστε το σαγόνι ελάχιστα προς τα μέσα και κάτω ώστε να βρίσκεται ο λαιμός στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη. Αυτομάτως, θα έχετε περισσότερο χώρο για να σφίξετε τους κοιλιακούς και να σας βοηθήσουν στην υποστήριξη της μέσης και της πλάτης.
Τραβήξετε τους ώμους σας πίσω, δημιουργώντας ένα πλατύ «χαμόγελο» με το στήθος και τα κόκαλα της κλείδας – σκεφτείτε πως διευρύνετε το οστό της κλείδας σας κι από τοις δύο πλευρές και πως τραβάτε τις ωμοπλάτες σας να ενώσουν και να κατέβουν, ώστε να απλώσετε το πάνω μέρος της πλάτης σας.
Σκεφτείτε πως παίρνετε το βάρος από κάθε οστό της σπονδυλικής στήλης. Φανταστείτε ότι κάθεστε μεταξύ δυο γυάλινων πλακών, οι οποίες σας πιέζουν και σας ανασηκώνουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το κενό και το μήκος για να ελαφρώσετε το βάρος από το κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους και τα πλευρά πάνω από το πλευρικό οστό.
Η παρακάτω φωτογραφία είναι ένα παράδειγμα μιας σωστής καθιστής στάσης:
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ:
• Τον ανασηκωμένο και ανοιχτό θώρακα.
• Το κεφάλι κοιτάει ευθεία μπροστά κι η σπονδυλική στήλη είναι ευθυγραμμισμένη σε ουδέτερη θέση.
• Σε αυτή τη στάση θα αισθάνεστε πιο βολικά, ακόμα κι αν χρειάζεται να βρίσκεστε αρκετές ώρες, και μόλις οι μύες συνηθίσουν την ευθυγράμμιση αυτή, θα σας φαίνεται ευκολότερο.
Προσπαθήστε να βρείτε αυτήν την «όρθια» θέση τουλάχιστον 4-5 φορές τη μέρα για αρχή (περισσότερες αν γίνεται), ώστε να εξασκηθούν οι μύες στο να συγκρατούνται στη σωστή θέση.