ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ PILATES

Contrology – Αρχική, ο ίδιος ο Josph Pilates ονόμαζέ την μέθοδο  του Contrology.
Η «τέχνη του ελέγχου» είναι ο πλήρης συντονισμός  μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Αργότερα η μέθοδος έγινε γνωστή με το όνομα του.

Τι είναι το κλασικό Pilates; – το κλασικό Pilates αναφέρεται στο αρχικό ασκησιολόγιο του Joseph Pilates, χωρίς προσθήκες ασκήσεων ή την ανάμειξη με άλλες μεθόδους, όπως η γιόγκα ή ο χορός. Οι εκπαιδευτές προωθούν το στυλ και τις αρχές που δίδαξε  ο Joseph Pilates και η προστατευόμενη του, Romana Kryzanowska. Η αρχική μέθοδς του Joe έχει αναδειχθεί σε μια δυναμική προπόνηση που λειτουργεί ως θεμέλιο για να κρατήσει το σώμα ισορροπημένο και σε άριστη κατάσταση για τις καθημερινές δραστηριότητες και τα  σπορ. Προωθεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία, έτσι ώστε οι μαθητές να μάθουν πώς να φροντίσουν για το σώμα τους, αντί να εξαρτώνται από έναν εκπαιδευτή ή ένα όργανο. Το Pilates θεωρεί το σώμα ως υγιές και φυσιολογικό, για αυτό εάν έχετε κάποιο τραυματισμό γυμνάζεται και ενδυναμώνεται το υπόλοιπο σώμα, αντί να επικεντρώνετε  την προπόνηση σας στο τραυματισμένο σημείο.

 

Powerhouse – ο Pilates χρησιμοποίησε τον όρο «οίκος της δύναμης» ή Powerhouse για να αναφερθεί στο βασικό σημείο που στοχεύει η μέθοδος – στην κοιλιά – εκεί όπου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος. Όλες οι κινήσεις του Pilates επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν και να δυναμώσουν το Powerhouse, έτσι ώστε να στηρίξει τα χέρια και τα πόδια. To Powerhouse αποτελείται από τους μυς που υποστηρίζουν τα ισχία και τηn σπονδυλική στήλη – τους κοιλιακούς, ραχιαίους μυς, τους γλουτούς και το εσωτερικό των μηρών –

 

Imprint – σημαίνει να επιμηκύνετε και πατήσετε κάθε σπόνδυλο στο πάτωμα, έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη είναι να γίνεται μακρύνει και να υποστηρίζεται από τους μύες που χρησιμοποιούνται για να την «αποτυπώσουν». Ο όρος αυτός είναι το θεμελιακός για πολλές κινήσεις του Pilates, διότι επιμηκύνοντας τη σπονδυλική στήλη σε τακτική βάση, μπορούμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση της και να αναστρέψουμε πολλές από τις επιδράσεις της βαρύτητας πάνω στο σώμα μας.

 

C-Curve – Δημιουργώντας το γράμμα C με την σπονδυλική στήλη από το κέρλινγκ τους γοφούς σας κάτω και τραβώντας τους κοιλιακούς μυς σας πίσω προς τη σπονδυλική στήλη, με το κίνημα που συγκεντρώνει δύναμη και αντοχή στο κέντρο σας, ενώ η επιμήκυνση από τη σπονδυλική στήλη σας. Αυτό είναι μια κοινή δράση στο Pilates.

 

 Scooping – Τραβώντας τους κοιλιακούς μέσα και επάνω προς τη σπονδυλική στήλη σας παρέχει ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης προς τη σπονδυλική στήλη, καθώς και τα ζωτικά όργανα. Ασθενής κοιλιακοί δεν μπορούν να κρατήσουν το σώμα ενάντια στη βαρύτητα και μπορεί να, ανάμεσα σε άλλα, να είναι μια κοινή αιτία για τους πόνους στον αυχένα, καθώς και την κακή στάση του σώματος.

 

Ρολάρισμα – Το ρολάρισμα της σπονδυλικής σας στήλης δημιουργεί μήκος και είναι πολύ σημαντικό στη μέθοδο Pilates. «Είστε μόνο τόσο παλιά όσο και η σπονδυλική στήλη σας είναι ευέλικτο», έλεγε ο ίδιος ο Joseph Pilates.

 

Άσκηση Νου-Σώματος – Pilates είναι μια μέθοδος επίγνωσης. Πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν ότι η προσοχή στην πολύπλοκη κίνηση βοηθά να αναπτυχθούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα.  Αναζωπυρώνει τα αδρανή κύτταρα του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας έτσι νέες περιοχές και τονώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία του νου.