Pilates εναντίον Κατάθλιψης και Άγχους

Pilates εναντίον Κατάθλιψης και Άγχους

Pilates εναντίον Κατάθλιψης και Άγχους

Η ελληνική πραγματικότητα, οικονομικά και κοινωνικά, δυστυχώς δεν είναι αυτή στην οποία θα θέλαμε να ζούμε και να εργαζόμαστε. Το στρες, οι καθημερινές δυσκολίες, η απαξίωση των αξιών μας σπρώχνουν καθημερινά σε μια αρνητική στάση και ψυχολογία. Δεν είναι παράλογο επομένως, πως πολλές φορές νοιώθουμε την καθημερινότητά μας σαν μια όλο και πιο σκοτεινή δίνη που τυλίγεται γύρω μας και παίρνει σιγά σιγά τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια της. Ακόμα όταν, παρά τις δυσκολίες καταφέρνουμε να μείνουμε οι ενεργά δημιουργοί της ζωής μας, ένα αίσθημα θλίψης, κούρασης και άγχους, έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειάς μας, το οποίο αναπόφευκτα μας οδηγεί σε σκέψεις και συνήθειες, επιβλαβείς για την συναισθηματική μας υγεία.

 

Μπορεί να βοηθήσει το Pilates στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Κάθε σωματική άσκηση, έχει αποδειχτεί επανειλημμένως και σε βάθος χρόνου, πως βελτιώνει αισθητά την ψυχολογία, όσων βασανίζονται από κατάθλιψη και άγχος. Μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης (και ταυτόχρονα από τις πιο παραμελημένες), που μας διασφαλίζει για την αποφυγή της κατάθλιψης είναι το Pilates.

Το Pilates, μια ολιστικού τύπου εξάσκηση, που εκπαιδεύει το μυαλό στην συγκέντρωση και την διαύγεια, δημιουργήθηκε από τον Γερμανό λάτρη της άθλησης, Joseph Pilates, στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν ήταν, ωστόσο ο ίδιος που αποφάσισε να δώσει το όνομά του στην άσκηση αυτή. O Pilates την ονόμασε αρχικά, Contrology, και αργότερα δόθηκε το όνομά του προς τιμήν του ίδιου. Το ασκησιολόγιο του Pilates ξεκινάει χτίζοντας ένα γερό κέντρο, στους κοιλιακούς μύες, ευελιξία και αντοχή, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την φυσική ηρεμία του μυαλού μας. Πολλοί είναι αυτοί, άλλωστε που διαλέγουν το Pilates, ως αγχολυτικό, αντί τεχνικών μέσων.

Η διαφορά του Pilates με τις υπόλοιπες μορφές άσκησης είναι, ότι ενώ όλες βοηθούν στη διαύγεια, το Pilates κυριολεκτικά ηρεμεί το μυαλό μας. Δεν απαιτεί την υπερπροσπάθεια για την ολοκλήρωση πέντε ακόμα λεπτών εξουθενωτικού τρεξίματος, για παράδειγμα. Ούτε μας αναγκάζει να εστιάσουμε στα κίνητρα που μας ωθούν να ολοκληρώσουμε ένα ακόμα σετ από 15 βαθιά καθίσματα. Η Moira Merrithew, συν-ιδρύτρια του Scott Pilates, πιστεύει ότι το Pilates εστιάζει σε κινήσεις που σχεδόν κάνουν μασάζ στους μύες. Ταυτόχρονα δηλαδή, ενώ καταφέρνουμε να κερδίσουμε την μυϊκή δύναμη που αναζητάμε, την ίδια στιγμή αποφορτιζόμαστε από μυϊκές εντάσεις, κι έτσι καταφέρνουμε μια καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Καθώς, επομένως, γυμναζόμαστε με το Pilates, χαλαρώνουμε και το μυαλό μας.

Το Pilates, έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Για την επίτευξη των ασκήσεων, χρειάζεται πολύ αυτοσυγκέντρωση και σταδιακά μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε την πειθαρχία για να κερδίσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Η μπαλαρίνα, Suzanne Farrell,η οποία λάτρευε το Pilates είχε πει γι αυτό:

«Τίποτα στη μέθοδο Pilates δεν είναι τυχαίο. Ο λόγος που χρειάζεται να αυτοσυγκεντρωνόμαστε τόσο έντονα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, είναι για να μπορέσουμε να συγκεντρωνόμαστε το ίδιο σε κάθε τομέα ανά πάσα στιγμή.»

Πολλοί από όσους πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν την αίσθηση ότι η ζωή τους δεν βρίσκεται πια στα χέρια τους. Στο Pilates, είσαι αναγκασμένος να ελέγξεις πνευματικά και φυσικά κάθε πτυχή των ασκήσεων, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρακτική για να βρεθεί ο έλεγχος και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Ένας ακόμα υποστηρικτής της αντι-καταθλιπτικής ιδιότητας του Pilates, η Alycea Ungaro, ιδιοκτήτρια του Real Pilates στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας, συμπληρώνει:

«Το Pilates μπορεί να είναι ένα πνευματικό και συναισθηματικό διάλειμμα για όσους ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη, άγχος και καθημερινό στρες. Σε αναγκάζει να συγκεντρωθείς στο εσωτερικό σου, απερίσπαστος από εξωτερικούς παράγοντες, ώστε να εκτελεστούν οι ασκήσεις σωστά, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, ανά κάθε κίνηση. Το μυαλό αναζωογονείται και το πνεύμα συνέρχεται από τις καθημερινές δυσκολίες που το κάμπτουν. Πολλές φορές συνειδητοποιώ, πως τα οφέλη του Pilates, συμπίπτουν με τα οφέλη του διαλογισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, δουλεύουμε με ανθρώπους που υποφέρουν από επεισόδια κατάθλιψης και άγχους. Είναι οι πελάτες, που αρχικά συστήνονται εκπέμποντας μια αύρα έντασης και απόγνωσης, κι οι ίδιοι που έχουν τα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Το βάρος του άγχους και της κατάθλιψης συνήθως είναι πολύ βαρύ, όμως τη στιγμή που παρατηρούν το σώμα τους να εκτελεί τις πιο απαιτητικές, κομψές και γεμάτες ενέργεια κινήσεις, η πίστη στον εαυτό τους αναγεννιέται και μαζί της η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της ικανότητας. Μια υγιής εικόνα για τον εαυτό μας, μπορεί να προκαλέσει απίστευτα θετική και ενδυναμωτική αλλαγή.»

Θα μπορούσε να συνεχίσει με τις αρετές του Pilates, τονίζοντας πως εκτός από φυσική άσκηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας πνευματικός ύπνος ξεκούρασης. Η ικανότητα να ελέγχεις το σώμα σου, να αποκτήσεις περισσότερη ευελιξία και να έρθεις σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε θέτει στο πηδάλιο για κάτι που, ποτέ πριν δεν είχες τον έλεγχο: το σώμα σε συνδυασμό με το μυαλό σου. Οι αποδείξεις, για το ότι το pilates δεν είναι απλά μια μορφή άσκησης, όπως όλες οι άλλες, είναι άφθονες.

Σε περίπτωση, που θα θέλατε επομένως, συνδυαστικά πάντα με άλλες μεθόδους, να δώσετε μια ώθηση στην μάχη σας εναντίον της κατάθλιψης και του άγχους, ξεκινήστε το Pilates σήμερα. Φυσικά, η έγκριση από παθολόγο είναι πάντα απαραίτητα, καθώς επίσης αν έχετε διαγνωσθεί με κατάθλιψη, η συνεδρία με ψυχολόγο είναι απαραίτητη. Ωστόσο, το Pilates, είναι πάντα μια αλάνθαστη επιλογή.

Πηγή: Good Relaxation